Pokud ano, jistě vás potěší zajímavá odrůda červeného, s intenzivní barvou a plná tříslovin, které se uhladí teprve dozráváním ve sklepích. Malbec https://iwc-club.cz/cze_m_Nabidka_Odrudy_Malbec-302.html – to je odrůda červeného hroznu, která má svůj původ ve Francii, a to zejména v těchto regionech: Jihozápadní – Cahors, Languedoc – Roussillon, údolí Loiry a Bordeaux.
Jedná se o starobylou, středně pozdní až pozdní moštovou odrůdu vinné révy, která se používá k výrobě červených vín. S největší pravděpodobností vznikla odrůda Malbec kdysi dávno spontánním křížením odrůd Magdeleine Noire des Charentes a Prunelard.
Dnes je již tato réva rozšířena po celém světě, ovšem nejrozsáhlejší vinohrady s touto odrůdou se nacházejí v Argentině, obzvláště v provinciích Mendoza a Río Negro. Vinice jsou tu situovány i v nadmořské výšce 1500 metrů. Vína z regionu Mendoza jsou známá a oblíbená a původní francouzskou odrůdu vlastně proslavila. Malbecu se však dobře daří také v Brazílii, ve Španělsku, Itálii, a v Jižní Austrálii.
Tradičně se víno v Malbecu vyrábělo jako víno noir. Je velmi tříslovité a jeho kultivace není snadná. Lahodný mok dokáží z této odrůdy získat jen praví mistři. Chuť doplňují extrakčním Tannatem, který, díky pěstování v uruguayských půdách, získává jemnost a sametovost. Navíc Tannat obsahuje spoustu antioxidantů, takže víno našemu organismu pomáhá proti volným radikálům.
Buket Malbecu se projevuje bohatým aromatem červeného a černého rybízu s náznakem kouře a také s nádechem lékořice.
Tento druh vína je vhodný k archivaci, neboť – jak už bylo řečeno – mladá vína jsou plná tříslovin.
Zralé kvalitní víno lze podávat k výrazněji upravenému hovězímu masu, ke grilovaným specialitám, k sýrům s modrou plísní, a co může být stylovější než si dát argentinský steak se sklenkou dobrého Malbecu!
A závěrem malá ochutnávka:
Malbec Elsa – temně červená barva, s fialovými tóny; intenzivní vůně připomíná směs borůvek, ostružin a černých třešní. Chuť je výrazně ovocná, se středně dlouhou dochutí. Optimální teplota při podávání je kolem 17 oC. Malbec Elsa vhodně doplňuje pečená a grilovaná masa.