Naklíčené luštěniny, obiloviny, semínka nebo zelenina obsahují vysoký podíl vitamínů, minerálů a stopových látek. Stačí jen několik dní, kdy semínka necháme klíčit a jejich podíl vitamínů se zvětšuje až o 200% a to rozhodně není málo.
Takovou vitamínovou bombu si přitom můžete vypěstovat v pohodlí domova, potřebovat budete pouze mističky, navlhčenou vatu a semínka. Semínka by ideálně měla být stále vlhká, ale ne příliš, aby neshnila. Pak už stačí jenom dostatek světla a tepla a můžete začít se sklizní.
Pokud zkonzumujete jen jednu lžíci ředkvičkových klíčků, dostanete do těla přibližně podobné množství vitamínů, jako byste naráz zkonzumovali třicet kusů vzrostlých ředkviček z obchodu. Není se tak čemu divit, že klíčky blahodárně působí na lidský organismus, pomáhají předcházet cukrovce nebo vysokému cholesterolu a detoxikují organismus. Navíc jsou velmi dobře stravitelné, nemusíte se proto obávat, že by vám mohly způsobit zdravotní problémy. Ba naopak ještě podporují stravování a organismus nijak nezatěžují.
Chcete si tuhle dobrotu vypěstovat v domácích podmínkách, rozhodně neváhejte! Pro začátečníky budou skvělé mungo fazole, adzuki, ředkvičky, řeřicha nebo brokolice. Pokročilejší pěstitelé pak mohou vyzkoušet čočku, česnek nebo rukolu. Vždy však používejte semínka připravená přímo na klíčení a k následné konzumaci, koupit je můžete například v obchodě se zdravou výživou. Semínka v supermarketu jsou připravena k zasazení do země a opatřena speciálním ochranným postřikem proti škůdcům a plísním. Pro tělo jsou pak taková semínka zcela nevhodná.
Netroufáte si ještě na vlastní pěstování klíčků, nevadí, v bio kvalitě je najdete i v obchodech. Vybrat si můžete s nepřeberného množství a určitě vás jejich chuť i cena příjemně překvapí. Vždy je ale nezapomeňte před konzumací dobře propláchnout!